top of page
DSC_0320.JPG

Masło różane

POLECANA RÓŻA: 'Spicy', 'Mystic Jordin Roca'

Składniki:

- 2 duże róże

250 g masła

1/8 czerwonej cebuli

świeżo zmielony pieprz

- pieprz i sól

syrop różany

 

Przygotowanie:

Róże delikatnie opłukać i osuszyć, oberwać listki. Wymieszać kremowe masło. Obrać cebulę. Cebulę i płatki róży drobno pokroić i wymieszać z masłem. Dodać pieprz, sól i syrop różany i ponownie dokładnie wymieszać. Z masła różanego uformować roladę w folii spożywczej i pozostawić do stwardnienia w lodówce.

Photo by Kašičica Začina.jpg

Woda różana

POLECANA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca', 'Lemon Nadia Zeroualli', 'Delicate Pear'

Składniki:

- 100 g płatków róży

500 ml wody destylowanej

lód

 

Przygotowanie:

Do produkcji wody różanej domowej roboty potrzebne będą dwa osobne garnki - jeden większy, do którego wlejemy wodę destylowaną i płatki róży oraz jeden mniejszy, który znajdzie się w środku większego garnka i który posłuży do zbierania skroplonej wody, np. wody różanej podczas procesu gotowania. Mniejszy garnek, zwłaszcza jeśli jest płytki, można umieścić na podstawce (kamień lub inny garnek), chodzi o to, aby podnieść go z mieszaniny wody i płatków, aby nie przelała się do niego. Umieść wszystko na podstawce, przykryj odwróconą do góry dnem pokrywką i doprowadź do wrzenia. Powód pokrywka umieszcza upside-down jest umożliwiać róża wody krople iść łatwy puszek pokrywka i kapać w miskę. 

 

Po zagotowaniu wody, umieścić obfitą ilość lodu na szczycie pokrywy. Pomoże to w tworzeniu kondensacji. Zmniejszyć temperaturę do niskiej i gotować na wolnym ogniu przez 25 do 30 minut. Nie otwieraj pokrywy, ponieważ róża para wodna będzie uciekać i chodzi o to, aby uchwycić wszystkie te krople do mniejszego garnka. W razie potrzeby wymienić lód.

Po 30 minutach wyjmij z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Resztki wody z lodu zebrać łyżką z pokrywy i wyrzucić. Jeśli na wewnętrznej stronie pokrywki pozostały jeszcze jakieś resztki kropel wody różanej, strzep je do mniejszego garnka. Wodę różaną przelej do czystego słoika lub butelki i przechowuj w lodówce. Wodę różaną można dodawać do potraw i ciast, ale dobrze sprawdza się także w domowej roboty kosmetykach.

Przepis dzięki uprzejmości Kašičica Začina

(www.kasicicazacina.wordpress.com)

Photo by Kašičica Začina.jpeg

Cukier płatków róży

Przed przystąpieniem do przygotowania tego aromatycznego cukru, należy najpierw przejrzeć i oczyścić płatki z ewentualnych insektów i brudu. Jeśli wolisz, możesz również umyć płatki, ale przed użyciem powinny być suche. Tak przygotowany cukier można przechowywać w szczelnych pojemnikach lub włożyć do zamrażarki, aby dłużej zachował swój aromat. Cukier ten jest idealny do posypywania ciasteczek, do herbaty, koktajli lub po prostu używaj go tak, jak zwykłego cukru do wypieków.

 

POLECANA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca',  'Lemon Nadia Zeroualli', 'Delicate Pear'

Składniki:

- 200 g cukru granulowanego

- 1 filiżanka płatków róży, ciasno upakowanych

 

Przygotowanie:

Do produkcji wody różanej domowej roboty potrzebne będą dwa osobne garnki - jeden większy, do którego wlejemy wodę destylowaną i płatki róży; oraz jeden mniejszy, który znajdzie się w środku większego garnka i który posłuży do zbierania skroplonej wody, np. wody różanej podczas procesu gotowania. Mniejszy garnek, zwłaszcza jeśli jest płytki, można umieścić na podstawce (kamień lub inny garnek), chodzi o to, aby podnieść go z mieszaniny wody i płatków, aby nie przelała się do niego. Umieść wszystko na podstawce, przykryj odwróconą do góry dnem pokrywką i doprowadź do wrzenia. Powód pokrywka umieszcza upside-down jest umożliwiać róża wody krople iść łatwy puszek pokrywka i kapać w miskę. 

 

Po zagotowaniu wody, umieścić obfitą ilość lodu na szczycie pokrywy. Pomoże to w tworzeniu kondensacji. Zmniejszyć temperaturę do niskiej i gotować na wolnym ogniu przez 25 do 30 minut. Nie otwieraj pokrywy, ponieważ róża para wodna będzie uciekać i chodzi o to, aby uchwycić wszystkie te krople do mniejszego garnka. W razie potrzeby wymienić lód.

Po 30 minutach wyjmij z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Resztki wody z lodu zebrać łyżką z pokrywy i wyrzucić. Jeśli na wewnętrznej stronie pokrywki pozostały jeszcze jakieś resztki kropel wody różanej, strzep je do mniejszego garnka. Wodę różaną przelej do czystego słoika lub butelki i przechowuj w lodówce. Wodę różaną można dodawać do potraw i ciast, ale dobrze sprawdza się także w domowej roboty kosmetykach.

Przepis dzięki uprzejmości Kašičica Začina

(www.kasicicazacina.wordpress.com)

MZP-1910211135024.jpg

Wegański surowy sernik

malinowo-różany

POLECANA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Lemon Nadia Zeroualli',  'Delicate Pear'

 

Przepis na 4 porcje

 

Składniki:

- oliwa z oliwek 

- 1 duża słodka cebula, grubo posiekana 

- 2 ząbki wyciśniętego czosnku 

- 400 g marchewki, pokrojonej na małe kawałki 

- 5 g startego korzenia imbiru 

- 1 mała papryczka chili, drobno posiekana (nasiona usunięte)

- pieprz czarny 

- sól morska 

- 1 łyżka kolendry w proszku 

- 1 łyżeczka marokańskiej przyprawy ras el hanout 

- ½ łyżeczki kminku w proszku 

- 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka 

- 1 dl śmietany 

- 2 łyżki wody różanej 

Do dekoracji:

- garść płatków róży 

2 łyżki świeżych liści kolendry

Przygotowanie:

Na wysokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i delikatnie podsmażyć cebulę, czosnek, imbir i czerwoną papryczkę chilli. Dopraw czarnym pieprzem, solą morską, kolendrą w proszku, kminem w proszku i przyprawy ras el hanout. Po 3 minutach dodaj bulion i gotuj delikatnie, aż marchewki zmiękną. Zmiksuj zupę ręcznym blenderem i dopraw do smaku śmietaną i wodą różaną. W razie potrzeby doprawić zupę dodatkowym czarnym pieprzem i wodą różaną. Udekorować zupę kilkoma listkami kolendry i posiekanymi płatkami róży.

DSC_0087.JPG

Winegret różany

NAJLEPSZA RÓŻA: 'Spicy',  'Fruity Raspberry'

Składniki:

- 1/2 l octu organicznego
- 1/4 l białego wina
- 75 g pachnących płatków róży
- duży szklany słój

 

Przygotowanie:

Włóż ocet i wino do słoika. Dodaj płatki róży, zamknij słój i pozostaw w nasłonecznionym miejscu na dwa dni. Przecedzić płyn przez bardzo drobne sitko lub delikatną bawełnianą ściereczkę i przelać ocet do butelki. Przechowuj ocet szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu. Ocet różany należy odstawić na 2 dni przed użyciem!

Photo by Dragan Momčilov 1.JPG

Syrop różany

Syrop różany jest naprawdę łatwy do zrobienia. Smakuje wyśmienicie i może być użyty do wielu deserów, takich jak lody, jogurty, napoje, ciasta czy puddingi. Jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia.

 

NAJLEPSZA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca', 'Delicate Pear'

Składniki:

- 3 szklanki wody

- 4 filiżanki cukru

4 filiżanki świeżych płatków róży

 

Przygotowanie:

Umieść wodę i cukier w małym rondelku. Doprowadzić do wrzenia. Od czasu do czasu mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj płatki róży i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z kuchenki i pozostaw do naciągnięcia na około godzinę. Im dłużej pozostawisz płatki róży, tym intensywniejszy będzie smak syropu. Przecedź syrop przez muślinową ściereczkę i przelej go do czystego szklanego słoika lub butelki. Syrop można przechowywać w lodówce do miesiąca.

MZP-1910291427019.jpg

Różana lemoniada

Szybka i orzeźwiająca Wszystko, co musisz zrobić, to dodać trochę wody różanej do tego letniego napoju i twój kwiatowy napój jest gotowy, aby podnieść cię na duchu.

NAJLEPSZA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca',  'Delicate Pear'

Składniki:

- 3 średniej wielkości cytryny

1 l wody

2-3 łyżki wody różanej

cukier (opcjonalnie)

Do dekoracji:

- garść płatków róży 

cytryna

Przygotowanie:

Do dzbanka lub dzbanka wlej wyciśnięty sok z cytryny, wodę różaną i wodę. Dodaj cukier według własnego smaku. Udekoruj plasterkami świeżej cytryny, płatkami róży i oczywiście kostkami lodu. Smacznego.

 

Należy pamiętać, że kwiaty kupowane w kwiaciarni zazwyczaj nie nadają się do jedzenia, ponieważ mogą być poddawane obróbce chemicznej. Ponadto nie wszystkie odmiany róż, które można znaleźć w ogrodzie, nadają się do wykorzystania w kuchni, a niektóre róże ogrodowe po prostu nie smakują dobrze. Róże jadalne firmy PGR są testowane pod kątem wartości odżywczych i smakowych i doskonale nadają się do stosowania w kuchni, pod warunkiem, że uprawia się je bez obróbki chemicznej, tak jak inne owoce czy zioła.

MZP-1910291442032.jpg

Marokańska zupa z marchewki

NAJLEPSZA RÓŻA: 'Spicy', 'Mystic Jordin Roca', 'Lemon Nadia Zeroualli'

Przepis na 4 porcje

 

Składniki:

- oliwa z oliwek 

- 1 duża słodka cebula, grubo posiekana 

- 2 ząbki wyciśniętego czosnku 

- 400 g marchewki, pokrojonej na małe kawałki 

- 5 g startego korzenia imbiru 

- 1 mała papryczka chili, drobno posiekana (nasiona usunięte)

- pieprz czarny 

- sól morska 

- 1 łyżka kolendry w proszku 

- 1 łyżeczka marokańskiej przyprawy ras el hanout 

- ½ łyżeczki kminku w proszku 

- 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka 

- 1 dl śmietany 

- 2 łyżki wody różanej 

Do dekoracji:

- garść płatków róży 

2 łyżki świeżych liści kolendry

Przygotowanie:

Na wysokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i delikatnie podsmażyć cebulę, czosnek, imbir i czerwoną papryczkę chilli. Dopraw czarnym pieprzem, solą morską, kolendrą w proszku, kminem w proszku i przyprawy ras el hanout. Po 3 minutach dodaj bulion i gotuj delikatnie, aż marchewki zmiękną. Zmiksuj zupę ręcznym blenderem i dopraw do smaku śmietaną i wodą różaną. W razie potrzeby doprawić zupę dodatkowym czarnym pieprzem i wodą różaną. Udekorować zupę kilkoma listkami kolendry i posiekanymi płatkami róży.

Rose syrup and pomegranate smoothie 1.jp

Smoothie z syropem różanym i granatem

Proste, pyszne i zdrowe - to różane smoothie jest doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia.

 

POLECANA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca', 'Delicate Pear'

Składniki:

- 1 filiżanka malin

- 1 duże jabłko, obrane i wydrążone

- 1 łyżka syropu różanego

- 1/2 filiżanki nasion granatu

- 1/4 filiżanki migdałów

- kilka kostek lodu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Udekoruj świeżymi lub suszonymi płatkami róży.

Photo by Aedske Bonnema 1.JPG

Sałatka z suszonymi figami i fetą

Sałatka do posiłku lub dodatek do dania głównego - przepis

na 2 porcje

 

POLECANA RÓŻA: 'Spicy', 'Lemon Nadia Zeroualli'

Składniki:

- 4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny 

- 2 łyżki miodu 

1 ząbek czosnku, zmiażdżony 

150-200 g mieszanki sałat

2 łyżki nasion Chia

2 łyżki orzechów włoskich, grubo posiekane 

1 łyżka orzeszków piniowych (tostowanych) lub 

1 łyżka pestek dyni

1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki 

6 suszonych fig, przepołowionych 

100 g koziej lub owczej fety 

płatki 1 róży

 

Przygotowanie:

Przygotować dressing, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i czosnek. Odstawić. Ułożyć sałatę na dużym półmisku i posypać nasionami Chia, orzechami włoskimi, orzeszkami piniowymi lub pestkami dyni, krążkami czerwonej cebuli i figami. Pokruszyć fetę na sałatkę i posypać płatkami róży. Dressing podawać osobno z sałatką. Sałatka może być podawana jako sałatka do posiłku lub jako dodatek do ryby.

Woda różana
Cukier z płatków
Wegańskie ciasto z malinami
Marokańska zupa
Lemoniada różana
Syrop różany
Winegret różany
Masło różane
Smoothie z syropem różanym i granatem
Sałatka z figą
DSC_0394.JPG

Pączki drożdżowe z polewą czekoladową 

Sałatka do posiłku lub dodatek do dania głównego - przepis

na 2 porcje

 

POLECANA RÓŻA: 'Spicy', 'Lemon Nadia Zeroualli'

Składniki:

- 90 ml wody 

150 ml maślanki (w temperaturze pokojowej) 

1 jajko ubite (w temperaturze pokojowej) 

57 g masła, roztopionego 

450 g mąki uniwersalnej lub chlebowej 

50 g cukru 

1 łyżeczka soli 

5 g drożdży zwykłych

olej do smażenia 

 

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki (oprócz oleju do smażenia) w większej misce i zagnieć ciasto za pomocą miksera elektrycznego lub stojącego wyposażonego w hak do ciasta. Wyrabiaj około 6 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, znajdź najcieplejsze miejsce w kuchni i umieść tam ciasto. 

Kiedy ciasto wyrośnie, połóż je na oprószonej mąką powierzchni i lekko ugnieć. Wytnij kształty pączków za pomocą wykrawacza i umieść na papierze pergaminowym. Przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i umieść ponownie w tym samym ciepłym miejscu na około 30-60 minut, aż prawie podwoją swoją objętość. Smaż pączki na umiarkowanym ogniu, aż będą złociste z obu stron. Odsączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Odstaw do ostygnięcia. 

Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść czekoladę w metalowej misce umieszczonej nad rondelkiem z gotującą się wodą. Dodaj kardamon i wodę różaną. Rozpuszczoną czekoladę nałóż na pączki i posyp orzechami oraz płatkami róży.

DSC_0178.JPG

Wegańskie pączki z wodą różaną 

Sałatka do posiłku lub dodatek do dania głównego - przepis

na 2 porcje

 

POLECANA RÓŻA: 'Spicy', 'Lemon Nadia Zeroualli'

Składniki:

- 1½ szklanki mąki uniwersalnej 

1 łyżka proszku do pieczenia 

- ½ łyżeczki sody oczyszczonej 

- ½ łyżeczki mielonego cynamonu 

- ½ łyżeczki soli

- 1½ szklanki cukru granulowanego 

- 3 łyżki wegańskiego masła, roztopionego 

- 2 łyżki ekstraktu waniliowego 

- ½ szklanki mleka migdałowego 

- 1/4 szklanki sosu jabłkowego 

Dodatkowo:

- foremki do pieczenia pączków

Na polewę z wody różanej:

- ½ filiżanki su gar cukierniczego

- kilka kropli barwnika spożywczego (lub ½ łyżki soku z buraków)

- 2-3 łyżki wody

- 1 łyżka wody różanej

- 1 łyżka skrobi kukurydzianej 

DSC_0086.JPG

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Lekko spryskać formę do pączków i odstawić na bok. W dużej misce dodać roztopione masło, mleko migdałowe, ekstrakt waniliowy, sos jabłkowy i cukier kryształ. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, aż do połączenia. Nie przesadzaj z wyrabianiem ciasta, bo powstaną zbyt rzadkie pączki. Za pomocą pipety (lub łyżki) wypełnij wgłębienia formy do pączków w 2/3. Wstaw pączki do piekarnika na 10-12 minut, aż będą lekko złote. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 5 minut, po czym wyjąć pączki i umieścić na stojaku do studzenia. Przygotuj polewę: wymieszaj wszystkie składniki w misce do mieszania i ubijaj, aż powstanie gładka polewa. Zanurz pączki i posyp świeżymi płatkami róży.

Wegańskie pączki
Pączki
bottom of page