3.png
2020_Rosa-Fruity-11497.png

NAZWA:

Róża Incredible 'Fruity Raspberry'

OPIS:

Incredible Fruity Raspberry to ciemnoróżowa jadalna róża o subtelnym malinowym smaku. Idealnie nada się do domowych wypieków oraz przetworów. Można przyżądzić z niej dżem z płatków róż, syrop różany lub wodę różaną, którą możesz dodać do dowolnego ciasta. Róża Incredible Fruity Raspberry ma liczne ale stosunkowo małe płatki doskonale nadające się do dekoracji deserów i potraw. Stanowi idealny dodatek do sałatek owocowych oraz zimnych napojów.

DODATKOWE INFORMACJE: 

Średnica kwiatu: 7 cm
Średnia liczba płatków: 138
Zapach i smak: łagodny malinowy aromat 
Czas zbiorów: kwiaty od połowy do całkowicie otwarte, najlepiej 
wczesnym rankiem
Najlepsze zastosowanie: doskonałe do wyrobów cukierniczych, orzeźwiających napojów, lodów i sałatek

POZNAJ PRZEPISY FRUITY RASPBERRY

Photo by Kašičica Začina.jpg

Woda różana

POLECANA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca', 'Lemon Nadia Zeroualli', 'Delicate Pear'

Składniki:

- 100 g płatków róży

500 ml wody destylowanej

lód

 

Przygotowanie:

Do produkcji wody różanej domowej roboty potrzebne będą dwa osobne garnki - jeden większy, do którego wlejemy wodę destylowaną i płatki róży oraz jeden mniejszy, który znajdzie się w środku większego garnka i który posłuży do zbierania skroplonej wody, np. wody różanej podczas procesu gotowania. Mniejszy garnek, zwłaszcza jeśli jest płytki, można umieścić na podstawce (kamień lub inny garnek), chodzi o to, aby podnieść go z mieszaniny wody i płatków, aby nie przelała się do niego. Umieść wszystko na podstawce, przykryj odwróconą do góry dnem pokrywką i doprowadź do wrzenia. Powód pokrywka umieszcza upside-down jest umożliwiać róża wody krople iść łatwy puszek pokrywka i kapać w miskę. 

 

Po zagotowaniu wody, umieścić obfitą ilość lodu na szczycie pokrywy. Pomoże to w tworzeniu kondensacji. Zmniejszyć temperaturę do niskiej i gotować na wolnym ogniu przez 25 do 30 minut. Nie otwieraj pokrywy, ponieważ róża para wodna będzie uciekać i chodzi o to, aby uchwycić wszystkie te krople do mniejszego garnka. W razie potrzeby wymienić lód.

Po 30 minutach wyjmij z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Resztki wody z lodu zebrać łyżką z pokrywy i wyrzucić. Jeśli na wewnętrznej stronie pokrywki pozostały jeszcze jakieś resztki kropel wody różanej, strzep je do mniejszego garnka. Wodę różaną przelej do czystego słoika lub butelki i przechowuj w lodówce. Wodę różaną można dodawać do potraw i ciast, ale dobrze sprawdza się także w domowej roboty kosmetykach.

Przepis dzięki uprzejmości Kašičica Začina

(www.kasicicazacina.wordpress.com)

Photo by Kašičica Začina.jpeg

Cukier płatków róży

Przed przystąpieniem do przygotowania tego aromatycznego cukru, należy najpierw przejrzeć i oczyścić płatki z ewentualnych insektów i brudu. Jeśli wolisz, możesz również umyć płatki, ale przed użyciem powinny być suche. Tak przygotowany cukier można przechowywać w szczelnych pojemnikach lub włożyć do zamrażarki, aby dłużej zachował swój aromat. Cukier ten jest idealny do posypywania ciasteczek, do herbaty, koktajli lub po prostu używaj go tak, jak zwykłego cukru do wypieków.

 

POLECANA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca',  'Lemon Nadia Zeroualli', 'Delicate Pear'

Składniki:

- 200 g cukru granulowanego

- 1 filiżanka płatków róży, ciasno upakowanych

 

Przygotowanie:

Do produkcji wody różanej domowej roboty potrzebne będą dwa osobne garnki - jeden większy, do którego wlejemy wodę destylowaną i płatki róży; oraz jeden mniejszy, który znajdzie się w środku większego garnka i który posłuży do zbierania skroplonej wody, np. wody różanej podczas procesu gotowania. Mniejszy garnek, zwłaszcza jeśli jest płytki, można umieścić na podstawce (kamień lub inny garnek), chodzi o to, aby podnieść go z mieszaniny wody i płatków, aby nie przelała się do niego. Umieść wszystko na podstawce, przykryj odwróconą do góry dnem pokrywką i doprowadź do wrzenia. Powód pokrywka umieszcza upside-down jest umożliwiać róża wody krople iść łatwy puszek pokrywka i kapać w miskę. 

 

Po zagotowaniu wody, umieścić obfitą ilość lodu na szczycie pokrywy. Pomoże to w tworzeniu kondensacji. Zmniejszyć temperaturę do niskiej i gotować na wolnym ogniu przez 25 do 30 minut. Nie otwieraj pokrywy, ponieważ róża para wodna będzie uciekać i chodzi o to, aby uchwycić wszystkie te krople do mniejszego garnka. W razie potrzeby wymienić lód.

Po 30 minutach wyjmij z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Resztki wody z lodu zebrać łyżką z pokrywy i wyrzucić. Jeśli na wewnętrznej stronie pokrywki pozostały jeszcze jakieś resztki kropel wody różanej, strzep je do mniejszego garnka. Wodę różaną przelej do czystego słoika lub butelki i przechowuj w lodówce. Wodę różaną można dodawać do potraw i ciast, ale dobrze sprawdza się także w domowej roboty kosmetykach.

Przepis dzięki uprzejmości Kašičica Začina

(www.kasicicazacina.wordpress.com)

MZP-1910211135024.jpg

Wegański surowy sernik

malinowo-różany

POLECANA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Lemon Nadia Zeroualli',  'Delicate Pear'

 

Przepis na 4 porcje

 

Składniki:

- oliwa z oliwek 

- 1 duża słodka cebula, grubo posiekana 

- 2 ząbki wyciśniętego czosnku 

- 400 g marchewki, pokrojonej na małe kawałki 

- 5 g startego korzenia imbiru 

- 1 mała papryczka chili, drobno posiekana (nasiona usunięte)

- pieprz czarny 

- sól morska 

- 1 łyżka kolendry w proszku 

- 1 łyżeczka marokańskiej przyprawy ras el hanout 

- ½ łyżeczki kminku w proszku 

- 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka 

- 1 dl śmietany 

- 2 łyżki wody różanej 

Do dekoracji:

- garść płatków róży 

2 łyżki świeżych liści kolendry

Przygotowanie:

Na wysokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i delikatnie podsmażyć cebulę, czosnek, imbir i czerwoną papryczkę chilli. Dopraw czarnym pieprzem, solą morską, kolendrą w proszku, kminem w proszku i przyprawy ras el hanout. Po 3 minutach dodaj bulion i gotuj delikatnie, aż marchewki zmiękną. Zmiksuj zupę ręcznym blenderem i dopraw do smaku śmietaną i wodą różaną. W razie potrzeby doprawić zupę dodatkowym czarnym pieprzem i wodą różaną. Udekorować zupę kilkoma listkami kolendry i posiekanymi płatkami róży.

DSC_0087.JPG

Winegret różany

NAJLEPSZA RÓŻA: 'Spicy',  'Fruity Raspberry'

Składniki:

- 1/2 l octu organicznego
- 1/4 l białego wina
- 75 g pachnących płatków róży
- duży szklany słój

 

Przygotowanie:

Włóż ocet i wino do słoika. Dodaj płatki róży, zamknij słój i pozostaw w nasłonecznionym miejscu na dwa dni. Przecedzić płyn przez bardzo drobne sitko lub delikatną bawełnianą ściereczkę i przelać ocet do butelki. Przechowuj ocet szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu. Ocet różany należy odstawić na 2 dni przed użyciem!

Photo by Dragan Momčilov 1.JPG

Syrop różany

Syrop różany jest naprawdę łatwy do zrobienia. Smakuje wyśmienicie i może być użyty do wielu deserów, takich jak lody, jogurty, napoje, ciasta czy puddingi. Jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia.

 

NAJLEPSZA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca', 'Delicate Pear'

Składniki:

- 3 szklanki wody

- 4 filiżanki cukru

4 filiżanki świeżych płatków róży

 

Przygotowanie:

Umieść wodę i cukier w małym rondelku. Doprowadzić do wrzenia. Od czasu do czasu mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj płatki róży i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z kuchenki i pozostaw do naciągnięcia na około godzinę. Im dłużej pozostawisz płatki róży, tym intensywniejszy będzie smak syropu. Przecedź syrop przez muślinową ściereczkę i przelej go do czystego szklanego słoika lub butelki. Syrop można przechowywać w lodówce do miesiąca.

MZP-1910291427019.jpg

Różana lemoniada

Szybka i orzeźwiająca Wszystko, co musisz zrobić, to dodać trochę wody różanej do tego letniego napoju i twój kwiatowy napój jest gotowy, aby podnieść cię na duchu.

NAJLEPSZA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca',  'Delicate Pear'

Składniki:

- 3 średniej wielkości cytryny

1 l wody

2-3 łyżki wody różanej

cukier (opcjonalnie)

Do dekoracji:

- garść płatków róży 

cytryna

Przygotowanie:

Do dzbanka lub dzbanka wlej wyciśnięty sok z cytryny, wodę różaną i wodę. Dodaj cukier według własnego smaku. Udekoruj plasterkami świeżej cytryny, płatkami róży i oczywiście kostkami lodu. Smacznego.

 

Należy pamiętać, że kwiaty kupowane w kwiaciarni zazwyczaj nie nadają się do jedzenia, ponieważ mogą być poddawane obróbce chemicznej. Ponadto nie wszystkie odmiany róż, które można znaleźć w ogrodzie, nadają się do wykorzystania w kuchni, a niektóre róże ogrodowe po prostu nie smakują dobrze. Róże jadalne firmy PGR są testowane pod kątem wartości odżywczych i smakowych i doskonale nadają się do stosowania w kuchni, pod warunkiem, że uprawia się je bez obróbki chemicznej, tak jak inne owoce czy zioła.

Rose syrup and pomegranate smoothie 1.jp

Smoothie z syropem różanym i granatem

Proste, pyszne i zdrowe - to różane smoothie jest doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia.

 

POLECANA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca', 'Delicate Pear'

Składniki:

- 1 filiżanka malin

- 1 duże jabłko, obrane i wydrążone

- 1 łyżka syropu różanego

- 1/2 filiżanki nasion granatu

- 1/4 filiżanki migdałów

- kilka kostek lodu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Udekoruj świeżymi lub suszonymi płatkami róży.