Rosa-Incredible-Delicate-550p.png

NAZWA:

Róża Incredible 'Delicate Pear'

OPIS:

Incredible Delicate to jasnoróżowa jadalna róża o subtelnym smaku gruszki.

Bladoróżowe, jedwabiście miękkie płatki Incredible Delicate pozostawiają łagodny korzenny aromat i smak słodko-kwaśnych gruszek. Ta jadalna róża nadaje lekkim przystawkom złoty akcent i idealnie nadaje się do dekoracji ciast. Płatki róży można również posłodzić i długo przechowywać w zamkniętym słoiku.

DODATKOWE INFORMACJE: 

Średnica kwiatu: 8 cm
Średnia liczba płatków: 36
Zapach i smak: łagodny korzenny aromat i smak słodko-kwaśnych gruszek
Czas zbiorów: kwiaty od połowy do całkowicie otwarte, najlepiej wczesnym rankiem
Najlepsze zastosowanie: doskonałe do wyrobów cukierniczych, lodów i sałatek

POZNAJ PRZEPISY DELICATE PEAR

Photo by Kašičica Začina.jpg

Woda różana

POLECANA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca', 'Lemon Nadia Zeroualli', 'Delicate Pear'

Składniki:

- 100 g płatków róży

500 ml wody destylowanej

lód

 

Przygotowanie:

Do produkcji wody różanej domowej roboty potrzebne będą dwa osobne garnki - jeden większy, do którego wlejemy wodę destylowaną i płatki róży oraz jeden mniejszy, który znajdzie się w środku większego garnka i który posłuży do zbierania skroplonej wody, np. wody różanej podczas procesu gotowania. Mniejszy garnek, zwłaszcza jeśli jest płytki, można umieścić na podstawce (kamień lub inny garnek), chodzi o to, aby podnieść go z mieszaniny wody i płatków, aby nie przelała się do niego. Umieść wszystko na podstawce, przykryj odwróconą do góry dnem pokrywką i doprowadź do wrzenia. Powód pokrywka umieszcza upside-down jest umożliwiać róża wody krople iść łatwy puszek pokrywka i kapać w miskę. 

 

Po zagotowaniu wody, umieścić obfitą ilość lodu na szczycie pokrywy. Pomoże to w tworzeniu kondensacji. Zmniejszyć temperaturę do niskiej i gotować na wolnym ogniu przez 25 do 30 minut. Nie otwieraj pokrywy, ponieważ róża para wodna będzie uciekać i chodzi o to, aby uchwycić wszystkie te krople do mniejszego garnka. W razie potrzeby wymienić lód.

Po 30 minutach wyjmij z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Resztki wody z lodu zebrać łyżką z pokrywy i wyrzucić. Jeśli na wewnętrznej stronie pokrywki pozostały jeszcze jakieś resztki kropel wody różanej, strzep je do mniejszego garnka. Wodę różaną przelej do czystego słoika lub butelki i przechowuj w lodówce. Wodę różaną można dodawać do potraw i ciast, ale dobrze sprawdza się także w domowej roboty kosmetykach.

Przepis dzięki uprzejmości Kašičica Začina

(www.kasicicazacina.wordpress.com)

Photo by Kašičica Začina.jpeg

Cukier płatków róży

Przed przystąpieniem do przygotowania tego aromatycznego cukru, należy najpierw przejrzeć i oczyścić płatki z ewentualnych insektów i brudu. Jeśli wolisz, możesz również umyć płatki, ale przed użyciem powinny być suche. Tak przygotowany cukier można przechowywać w szczelnych pojemnikach lub włożyć do zamrażarki, aby dłużej zachował swój aromat. Cukier ten jest idealny do posypywania ciasteczek, do herbaty, koktajli lub po prostu używaj go tak, jak zwykłego cukru do wypieków.

 

POLECANA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca',  'Lemon Nadia Zeroualli', 'Delicate Pear'

Składniki:

- 200 g cukru granulowanego

- 1 filiżanka płatków róży, ciasno upakowanych

 

Przygotowanie:

Do produkcji wody różanej domowej roboty potrzebne będą dwa osobne garnki - jeden większy, do którego wlejemy wodę destylowaną i płatki róży; oraz jeden mniejszy, który znajdzie się w środku większego garnka i który posłuży do zbierania skroplonej wody, np. wody różanej podczas procesu gotowania. Mniejszy garnek, zwłaszcza jeśli jest płytki, można umieścić na podstawce (kamień lub inny garnek), chodzi o to, aby podnieść go z mieszaniny wody i płatków, aby nie przelała się do niego. Umieść wszystko na podstawce, przykryj odwróconą do góry dnem pokrywką i doprowadź do wrzenia. Powód pokrywka umieszcza upside-down jest umożliwiać róża wody krople iść łatwy puszek pokrywka i kapać w miskę. 

 

Po zagotowaniu wody, umieścić obfitą ilość lodu na szczycie pokrywy. Pomoże to w tworzeniu kondensacji. Zmniejszyć temperaturę do niskiej i gotować na wolnym ogniu przez 25 do 30 minut. Nie otwieraj pokrywy, ponieważ róża para wodna będzie uciekać i chodzi o to, aby uchwycić wszystkie te krople do mniejszego garnka. W razie potrzeby wymienić lód.

Po 30 minutach wyjmij z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Resztki wody z lodu zebrać łyżką z pokrywy i wyrzucić. Jeśli na wewnętrznej stronie pokrywki pozostały jeszcze jakieś resztki kropel wody różanej, strzep je do mniejszego garnka. Wodę różaną przelej do czystego słoika lub butelki i przechowuj w lodówce. Wodę różaną można dodawać do potraw i ciast, ale dobrze sprawdza się także w domowej roboty kosmetykach.

Przepis dzięki uprzejmości Kašičica Začina

(www.kasicicazacina.wordpress.com)